Home » Waarschip Composites » Eigenschappen en voordelen

Eigenschappen en voordelen

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. De bekendste vezels die in composieten verwerkt worden zijn glasvezel, aramide (twaron en kevlar), koolstofvezel en recent ook nanotubes. Waarschip Composites gebruikt daarnaast natuurlijke vezels als vlas, hennep of hout in composieten.

Voorbeelden van toepassingen van composieten:

  • Glasvezelversterkte constructies zorgen voor gewichtsbesparing en zijn daarom in de vliegtuig- en de scheepsbouw (rompen van snelle jachten) te vinden maar ook grote (anders zware) onderdelen zoals bruggen, opslagsilo’s voor veevoer worden van glasvezelversterkte kunststoffen gemaakt.
  • Koolstofvezelversterkte constructies hebben een hoge stijfheid en zijn daardoor vederlicht. Ze zijn onder meer in de Formule 1 en racefietsen te vinden.
  • Aramidevezelversterkte constructies hebben een hoge slagvastheid en taaiheid. Ze worden gebruikt voor kogelwerende deuren en vesten.
  • Gelaagd glas, zoals kogelbestendig glas en het glas van veel autoruiten, is opgebouwd uit lagen glas met daartussen lagen van een kunststof zoals polycarbonaat.
  • Stork/Fokker geproduceerde Glare, een composiet dat in de vliegtuigbouw wordt gebruikt, onder andere in de Airbus A380. Glare is een gelaagd composiet bestaande uit aluminium en glasvezel.

Composiet constructies, onderdelen en producten zijn – omdat ze licht en sterk zijn – populair bij diverse sporten zoals autosport, wielrennen, kanovaren en zeilen. Daarnaast levert het materiaal bij grote onderdelen een grote gewichtsbesparing op, zoals bijvoorbeeld bij luiken van binnenvaartschepen.